top of page
Visual_7 - Foto.jpg
SINT-ALBERTUSKERK
MUIZEN

Projectontwikkelaar Cogiva bestemt samen met marketingbureau Springbok Agency de verlaten kerk- en pastoriesite van Muizen (Sint-Albertusstraat) naar een duurzame werk- en woonplek met buurtfuncties. In samenwerking met DMVA-architecten en Officeu architects for urbanity herdenkt Ars Horti de omgeving van het hemelse naar het aardse, om sociale en maatschappelijke meerwaarde te creëren voor de wijk. 

Visual___13 - Foto.jpg
Visual___20 - Foto.jpg

Natuur rekwisieten

De inrichting van het publieke en collectieve groen bouwt voort op de bestaande landschapskenmerken. De voormalige pastorijtuin, oorspronkelijk ontworpen in een laat-landschappelijke gemengde stijl, diende als exotische privétuin maar wordt nu meer publiek toegankelijk gemaakt ten behoeve van de groenvoorziening in de wijk. Het eindresultaat is een kleinschalig en goed toegankelijk buurtpark met een natuurlijke sfeer, waarbij de beplanting van de pastorie wordt aangevuld met inheemse soorten. Natuurvriendelijk beheer van groenvormen geïnspireerd door de natuur zal de biodiversiteit van de stadsnatuur versterken. Dit kleinschalige park wil naast recreatie- en buurtgroen ook een ecologische stapsteen vormen tussen de groendomeinen langs de Dijle en zo bijdragen aan de groenstructuur van Mechelen. Daarom is verharding tot een minimum beperkt en worden auto's ondergronds geparkeerd. 

​

Visual___18 - Foto.jpg
Visual___14 - Foto.jpg
Visual___11 - Foto.jpg
Visual_1 - Photo.jpg

Van kerk tot kantoor

De Sint-Albertuskerk staat al vele jaren leeg en wordt getransformeerd tot het hoofdkantoor van een internationaal creatief bedrijf. De pastorie wordt gerestaureerd en de tuin biedt ruimte aan meergezinswoningen en cohousing. In dit nieuwe hoofdstuk wordt de ommuurde kerktuin samen met de pastorietuin omgevormd tot een buurtpark met bebouwing aan de rand. De kerk- en de pastorietuin openen zich naar de wijk om opnieuw een centrale socio-culturele ontmoetingsplek te worden. Een monumentale Tamme kastanje langs de kerktoren fungeert als baken in de wijk en wordt van verharding ontdaan. 

bottom of page