RUBENSTUIN ANTWERPEN
In opdracht van het stadsbestuur Antwerpen en met Vespa als bouwheer bereidde Ars Horti, in samenwerking met Katrien Hebbelinck, doctor in de kunstwetenschappen en master in monumenten- en landschapszorg, de tuinrestauratie voor van 2020 tot 2024. De tuin werd vakkundig aangelegd door Estate and Landscape Management en wordt voor het publiek geopend op 1 september 2024.
De restauratie van de Museumtuin van het Rubenshuis omvat een eigentijdse interpretatie van de barokke leefwereld van de internationaal bekende kunstschilder Pieter Paul Rubens. Door analyse van iconografische bronnen en Rubens’ schilderijen van zijn privétuin, die rijk zijn aan symboliek, werden verbanden gelegd tussen verhoudingen, zichtlijnen, patronen, beplanting, fruitteelt, bloeitijden, geuren en ook de materialen van zijn Italiaanse stadspaleis aan de Wapper. Deze inzichten werden vertaald naar een nieuw ontwerp met verbeterde circulatie, passend bij het nieuwe onthaal ontworpen door Robbrecht en Daem architecten.
De plantrijke tuin roept het assortiment op van een vroege 17e-eeuwse Antwerpse stadstuin, met een mix van bol- en knolgewassen, vaste planten, fruitbomen, fruitstruiken, groenten, aromatische kruiden en groenblijvende heesters die Rubens zelf (n)ooit heeft gekend. Het gaat om nieuwe cultivars van 17de-eeuwse tuinplanten ontleend uit Antwerpse tuinen, onderzocht door Klara Alen. Rondom de tuin strekt een loofgang in koperkleur zich uit als een overdekt pad met klimop, druivenranken, kamperfoelie en rozen die kunnen verder groeien op de bogen van beide arcades. Op de kruising van de centrale tuinpaden is een waterbekken aangelegd met ruimte voor rietvoorn en posthoornslakken. Dit alles zorgt voor een vierseizoenenbeleving, waardoor deze groene museumzaal, onder leiding van Bert Watteeuw, perfect integreert in de totaalervaring van het huismuseum, typerend voor de barokke periode.